De monumentale Schiedamse brandersmolens krijgen regelmatig een onderhoudskeuring. Daarbij bleek dat de staartbalk en enkele andere onderdelen van de staart van De Nieuwe Palmboom aan vervanging toe waren. Deze week was het zover en werden ze m.b.v. een telescoopkraan er af gehaald. De Museummolen hoeft het maar even zonder staart te stellen. Naar verwachting worden de nieuwe en gerepareerde onderdelen binnen twee weken weer geplaatst.
Alle Schiedamse molens worden in opdracht van stichting De Schiedamse Molens jaarlijks gecontroleerd op hun fysieke conditie. Dit wordt gedaan door de mannen van Restauratie Werkplaats Schiedam die de molens door en door kennen. Zij weten de aandachtspunten van elke molen en zien daardoor snel of iets moet worden aangepakt.
De staart is gemaakt van eikenhout. In ons natte klimaat is de levensduur van dergelijke buitendelen 20 tot 25 jaar. De huidige staart stamt uit 1992 toen molen De Nieuwe Palmboom vanuit een kale molenstomp is herbouwd tot een werkende museummolen. Nadat bij inspectie bleek dat er inderdaad de nodige rotplekken in zaten, is besloten om de staartbalk en een lange schoor geheel te vervangen. Enkele andere onderdelen kregen een oplapbeurt. De verwachting is dat er dit keer pas over 40 jaar vervanging nodig is aangezien de staartbalk nu van hardhout is gemaakt.
Waarom heeft een molen een staart?
De staart is de houten constructie die achter aan de kap is bevestigd en doorloopt tot baliehoogte waar het kruirad er aan vast zit. Hiermee kan de kap op de wind worden gekruid zodat de wieken wind vangen en kunnen draaien. Zonder staart zal de museummolen de komende twee weekeinden dan ook niet kunnen draaien, de molenaar is zoals altijd wel aanwezig op zondag en tijdens Pinksteren ook op maandag.