Museummolen De Nieuwe Palmboom krijgt een grote onderhoudsbeurt van het metselwerk. Het onderste deel van de molen staat al in de steigers en men start binnenkort met het uithakken van de voegen. Waar nodig zullen kapotte stenen worden vervangen. Ook zal de onderkant van de balie worden geteerd en als kers op de taart krijgt de molen nieuwe floodlights met LED-lampen waardoor het resultaat ook in de avonduren gezien mag worden.
Nadat molens De Drie Koornbloemen en De Vrijheid er weer piekfijn bij staan is nu De Nieuwe Palmboom aan de beurt. Delen van de romp van De Nieuwe Palmboom zijn echter minder oud dan die van de andere molens. Oudere Schiedammers zullen de molen nog kennen als molenstomp van enkele zolders hoog. Dit was alles wat er over was gebleven na een brand in 1901, een lot dat molens helaas vaker ten deel viel. Pas in de jaren ’80 van de vorige eeuw is begonnen met het herstel van de molen en werd hij ingericht als museum. Hoewel er toen wel al kalktrasmortel is gebruikt, bleek het toch nodig om de voegen te vervangen vanwege optredende vorstschade en vochtproblemen.
Museum blijft open
Naar verwachting zullen de werkzaamheden zo’n zes maanden duren. Het museum zal tijdens deze periode gewoon open blijven. Zodra het bovenste deel van de romp aan de beurt is, en er op de balie ook een steiger zal staan, kan de molen niet draaien. Om deze periode zo kort mogelijk te maken zullen het uithakken en opnieuw voegen van de bovenste helft van de romp elkaar meteen opvolgen.
Gevelsteen
De originele gevelsteen van De Nieuwe Palmboom is in de loop der jaren sterk verweerd. Deze zal daarom tijdens de werkzaamheden worden verwijderd en worden vervangen door een replica. De oorspronkelijke steen zal binnen in de molen worden tentoongesteld, samen met enkele andere gevelstenen van verdwenen Schiedamse molens die nu nog bij het Stedelijk Museum Schiedam liggen.
De onderhoudsbeurt is mede mogelijk gemaakt door:
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Schiedam
Fonds Schiedam Vlaardingen
Stichting de Groot Fonds