Als er één Schiedamse molen veel draait, dan is het wel molen De Vrijheid aan de Noordvest. Dat is niet voor niets. Hier is namelijk het ambachtelijk maalbedrijf gevestigd van onze erfgoedstichting. Afgelopen woensdag werd de molen bezocht door een beoordelingscommissie van het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde (AKG). Molen èn molenaar slaagden met vlag en wimpel en zijn vanaf nu lid van dit landelijk beroepsgilde.
Steengemalen meel, van vaak oude graansoorten, verheugt zich op een hernieuwde belangstelling. Hetzelfde geldt voor lokaal geproduceerde producten. Dit vereist echter ouderwets vakmanschap en een maalvaardige molen die zich kan meten aan de eisen van de moderne tijd. In Nederland worden deze voorwaarden bewaakt door het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde. Zij keuren de molen, de kennis en vaardigheid van de molenaar en de kwaliteit van het eindproduct. Als alles voldoet aan hun landelijke standaard dan krijgt de betreffende molenaar met molen het recht om het keurmerk van het gilde te voeren.
Molen De Vrijheid is één van de historische brandersmolens van Schiedam die in de 18e en 19e eeuw werden gebouwd voor de jeneverindustrie. Momenteel is het de enige Schiedamse molen waar nog actief wordt gemalen voor bakkers, branders, horeca en detailhandel. Het maalbedrijf is door beheerstichting De Schiedamse Molens in het leven geroepen onder het motto ‘Cultureel erfgoed dat werkt!’. “Laat mensen de molens zoveel mogelijk beleven met hetgeen waar ze voor bedoeld waren. Zo blijven deze monumentale werktuigen en het immaterieel erfgoed van molenaar levend. Dat er daarbij ook oog is voor de kwaliteit van het maalproduct bewijst het lidmaatschap van het AKG. Uiteindelijk is de kwaliteit van het meel of de bloem toch het enige wat telt voor een klant, hoe sympathiek ook de achterliggende doelstelling van monumentenbehoud.” aldus de stichting.
Molenaar Theo De Rooij vult aan: “Het mooie is dat de ontstaansgeschiedenis van het korenmolenaarsgilde in de jaren ’70 begon bij molen De Vrijheid. Deze molen was lid van het eerste uur tot hij in 2000 buiten bedrijf raakte. Met onze hernieuwde toetreding is de cirkel weer rond.”