Laatst geüpdatet op 19 oktober, 2017
De romp van molen De Walvisch is helemaal ingepakt in wit plastic. Maar nee, het is geen nieuw werk van Christo, de kunstenaar die wereldwijd beroemd werd met het inpakken van hele gebouwen. Hij zou het echter niet beter gedaan kunnen hebben.
De reden voor de witte jas zijn de onderhouds- en restauratiewerkzaamheden aan deze toekomstige museummolen. “Door de plastic afscherming rondom de steigers wordt de stenen romp beter beschermd tegen temperatuur- en vochtschommelingen zodat de metselaars onder alle weersomstandigheden kunnen doorwerken. Ook voor alle omwonenden is het fijn omdat het vrijkomend stof nu minder kan rondwaaien.” aldus Domien Akkermans van Restauratiewerkplaats Schiedam. “Net als bij de andere stadsreuzen wordt ook bij De Walvisch het volledige metselwerk grondig aangepakt. Dit is bij deze molen extra gecompliceerd vanwege de grote brand in 1996 die veel verborgen schade heeft veroorzaakt. De metselaars hebben al hun vakkennis nodig om te beoordelen welke stenen vervangen moeten worden en hoe dit te doen met zo min mogelijk beschadiging van het originele metselwerk.”
Dankzij het plastic om de kap kan ook het daaropvolgende schilderwerk van de houten onderdelen aan de buitenkant van de molen onder goede omstandigheden worden gedaan.
Drie klussen in één
Tegelijkertijd met het buitenwerk gaan de werkzaamheden binnen gewoon door. Ook hier is de Restauratiewerkplaats hoofdaannemer. Hugo Boogaard, directeur van Stichting De Schiedamse Molens en opdrachtgever: “Eigenlijk zijn we met drie projecten op één locatie bezig. Dat maakt het een ingewikkelde klus.Als eerste de buitenkant die extra aandacht vraagt vanwege de brandschade; daarnaast de binnenkant van de molen die tot de maalzolder een volledig nieuwe indeling krijgt van trappen, elektriciteit en een droge sprinklerinstallatie, en tot slot de nieuwe inrichting. Door de vele functies (museum, molenwinkel, inpakafdeling, koffiecorner) en de beperkte ruimte was het een hele puzzel om alles passend te krijgen. Er is naast een goede planning veel overleg nodig tussen opdrachtgevers, architect, hoofdaannemer en uitvoerder om te zorgen dat alle vaklui elkaar zo min mogelijk in de weg lopen en niet op elkaar hoeven te wachten.”
Voor het grote publiek is het nu wachten tot februari volgend jaar. Dan zal de nieuwe museummolen feestelijk worden geopend en kan men zelf een kijkje komen nemen.
Foto: zicht op de entree vanaf de nieuwe tussenverdieping op de begane grond van de molen.