Groot onderhoud De Drie Koornbloemen succesvol afgerond

Na een lange periode zonder wieken en staart kreeg molen De Drie Koornbloemen vandaag weer zijn vertrouwde uiterlijk terug. Een maandenlang onderhoudstraject nadert daarmee zijn succesvolle voltooiing.

De Drie Koornbloemen is gebouwd in 1770 en daarmee de oudste nog bestaande brandersmolen van Schiedam (de Babbersmolen stamt uit 1710 maar is een poldermolen). Net als de andere Schiedamse reuzen staat hij altijd in weer en wind. Dat eist op den duur zijn tol voor zowel het metselwerk als de houten en metalen onderdelen. Het metsel- en pleisterwerk is inmiddels hersteld waarbij gebruik is gemaakt van traditionele voeg- en metselspecie die beter bestand is tegen de weersinvloeden.

Repareren of vervangen
De roeden en staartdelen zijn in februari j.l. naar de loods van Restauratie Werkplaats Schiedam gebracht voor een grondige inspectie. Omdat alle historische molens de status van rijksmonument hebben, heeft stichting De Schiedamse Molens als erfgoedbeheerder een voorkeur voor reparatie in plaats van vervanging. Naast historische waarde spelen echter ook kosten en veiligheid een belangrijke rol. En tenslotte heeft alles helaas een maximale levensduur. Bij controle bleek dat de stalen roeden in de loop der tijd zoveel roestschade hadden gekregen dat vervanging goedkoper en veiliger was dan reparatie. Ook de eikenhouten staartbalk was zover ingerot via de natuurlijke en altijd werkende hartscheuren dat hij moest worden vervangen. De schoren, het hekwerk en het kruirad konden echter na een opknapbeurt worden teruggeplaatst.

Wieksysteem
Kenners zullen zien dat er na deze grote onderhoudsbeurt iets is veranderd aan De Drie Koornbloemen. Waar hij de laatste decennia met vier fokwieken heeft gedraaid zal dat nu met twee gebeuren. Deze zijn van recente datum en nog in goede staat. De andere twee fokwieken zouden nu aan de beurt zijn voor vervanging. Omdat er op De Drie Koornbloemen echter niet meer bedrijfsmatig wordt gemalen hebben fokwieken (die o.a. bij lagere windsnelheden net een extra zetje aan de wieken geven) geen meerwaarde maar vormt vervanging wel een extra kostenpost. De andere roe is daarom traditioneel oudhollands uitgevoerd. Een combinatie van twee wieksystemen zoals nu te zien zal zijn is overigens niet ongebruikelijk op molens.

Na vandaag worden de roeden nog opgehekt en net als de staart verder afgewerkt. Naar verwachting zal vanaf volgende week het wiekenkruis van De Drie Koornboemen dan weer trots zijn rondjes draaien. Tijdens Open Monumentendagen in september is het publiek in de gelegenheid om met eigen ogen de resultaten te komen bekijken.