Een geslaagd molenuitstapje naar Leiden

Het is een goede traditie om elk jaar alle vrijwilligers en personeelsleden van stichting De Schiedamse Molens een molenexcursie aan te bieden. Deze keer was de bestemming Leiden waar een groep van ca. 40 deelnemers verschillende locaties bezocht.

De start vond plaats op museummolen De Valk. Deze voormalige korenmolen kampt met een slechte molenbiotoop en is slachtoffer geworden van een door de gemeente Leiden eenzijdig aangepaste biotoop. Dit zelfde dreigt in Schiedam te gebeuren zodat het interessant is om eens te gaan kijken hoe dat in Leiden heeft uitgepakt.

Hoewel we gek zijn op molens bezoeken we ook andere interessante plekken. Zo is de Hortus Botanicus absoluut de moeite waard. Aangelegd in 1590 is het de oudste botanische tuin van Nederland. De eeuwen daarna is hij verder uitgebreid en wordt tegenwoordig nog steeds bezocht door internationale bezoekers voor onderzoek en door het algemeen publiek voor de prachtige bloemen en planten. Daarna volgde nog een stop bij de burcht van Leiden die op een kunstmatige heuvel (een zgn. motte) is gebouwd. Dat was weer eens wat anders dan een molen beklimmen.

Laatste stop was houtzaagmolen De Heesterboom. Gelegen aan het Galgewater waarlangs de boomstammen werden aangevoerd zaagt hij nog steeds als er voldoende wind staat. Schiedam had vroeger ook drie zaagmolens: De Wijk den Toorn, De Vlijt en De Oud-Burgemeester Knappert. Helaas zijn die allemaal verdwenen.

De dag werd afgesloten in Schiedam met een gezellige avondmaaltijd waardoor de lokale horeca ook nog werd gesteund.

Op de balie van molen De Valk met een schrikbarende molenbiotoop
Pas op de ketting
Groot, groter, grootst in de Hortus Botanicus van Leiden
Afdaling van de motte midden in Leiden
Drukke gesprekken op de balie van zaagmolen De Heesterboom

Foto’s: Hugo Boogaard en Pia Nuis. De kopfoto is het interieur van zaagmolen De Heesterboom