Educatie

Stichting De Schiedamse Molens zet zich in voor het behoud van de historische molens van Schiedam. Wij vinden het belangrijk dat ook de jonge generatie de molens van binnen en buiten leert kennen en waarderen. Educatie is één van de manieren waarop we dit denken te bereiken. Daarnaast stimuleren we de aanwas van nieuwe vrijwillig molenaars.

Water- en cultuureducatie bij de Babbersmolen (groepen 1 t/m 8 basisonderwijs)
De Babbersmolen uit 1770 is de enige nog werkende poldermolen van Schiedam. Nederland heeft al eeuwen tegen het water gestreden en poldermolens vormden daar een belangrijke schakel in om overtollig water naar zee af te voeren. Een bezoek aan de Babbersmolen draagt bij aan bewustwording van watermanagement. Naast de molen is een unieke mini-polder aangelegd waar de leerlingen zelf de polder kunnen vullen met regenwater en vervolgens moeten droogmalen met een groot houten scheprad. Daarna ontdekken ze spelenderwijs de werking van een sluizenstelsel.

In en rond deze molen stappen de leerlingen 100 jaar terug in de tijd. Ze ervaren hoe een poldermolenaar met zijn gezin wist te overleven in en van de natuur in een tijd dat er nog geen electriciteit en riolering was. Leerlingen maken kennis met oude mechanische apparaten, een bedstee, moestuin, kippen en nog veel meer. 
Tijdens één bezoek worden zowel watermanagement als het buitenleven van 100 jaar geleden behandeld. De lesinhoud is aangepast op onder- midden- en bovenbouw.

Leestip!
In mei 2020 stond een artikel over de educatie bij de Babbersmolen in vakblad HJK (De wereld van het jonge kind). Je kan het hier online lezen (alleen voor abonnees).

  • De lessen duren 1,5 uur tot 2 uur en zijn geschikt voor de groepen 2 t/m 8 van het basisonderwijs en brugklassen van het voortgezet onderwijs. Kosten: €30,- per bezoek.
  • Bij een schoolbezoek ligt de nadruk op onderzoekend leren. Behandelde leerkerndoelen zijn: 39, 43, 45, 46, 47, 48, 51, 56.
  • Reserveer nu een bezoek via www.parelsvanschiedam.nl of info@deschiedamsemolens.nl.
  • Bekijk de routebeschrijving op onze Babbersmolenpagina.

Erfgoededucatie op Museummolen De Walvisch
In museummolen De Walvisch wordt alles verteld over de werking en functie van de Schiedamse brandersmolens die graan maalden voor de jeneverbranderijen. Het museum is onderdeel van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Zij organiseren de schoolbezoeken met hulp van Schiedamse molenvrijwilligers. 
Meer informatie via www.jenevermuseum.nl.

Doorlopende leerlijn ‘Schiedam Brandersstad: jouw stad!’
De Schiedamse Molens heeft samen met het Nationaal Jenevermuseum Schiedam, Rondvaarten Schiedam en het Gemeentearchief aan de wieg gestaan van een doorlopende leerlijn erfgoed voor het basisonderwijs.

Kijk voor meer informatie bij het Jenevermuseum.

Erfgoedspoor
Elk jaar bezoeken leerlingen van het Lyceum Schravenlant molen De Drie Koornbloemen. Dit is een onderdeel van het Erfgoedspoor; een educatief project vanuit Erfgoedhuis Zuid-Holland. Leerlingen uit de 2e klas havo/vwo reizen terug naar de 19e eeuwse brandersstad en bezoeken smaakmakende plekken uit die tijd. Met behulp van opdrachten ervaren ze hoe het leven in Schiedam er toen uit zag.
Andere participanten zijn het St. Anthonis Zakkendragersgilde, Jeneverie ’t Spul, Herman Jansen beverages het Nationaal Jenevermuseum en natuurlijk het Schravenlant zelf. Elk jaar wint de beste klas de Grote Brandersbeker!

Bent u als school geïnteresseerd in dit project?
Neem dan contact op met Paul Sporken.

Techniekeducatie
De herbouwde molen De Kameel combineert een traditioneel gaande werk met een koppel stenen met moderne faciliteiten als wifi, sanitair en een vergader-instructiezolder. De oude tandwieltechniek van de molen biedt een inspirerende lesomgeving voor jongeren om in aanraking te komen met moderne overbrengingstechnieken. De Schiedamse Molens stelt deze molen beschikbaar voor organisaties die op zoek zijn naar een laagdrempelige praktijklocatie om technieklessen te geven.

KameelVersieX3

Hebt u als opleiding of bedrijf interesse of wilt u meer weten?
Neem dan contact op met Paul Sporken.

Opleiding tot vrijwillig molenaar
Wij hebben in Schiedam altijd behoefte aan vrijwillig molenaars. Met de herbouw van molen De Kameel en de restauratie van de Babbersmolen beheren we maar liefst zeven molens! Met uitzondering van molen De Vrijheid waar ons ambachtelijk maalbedrijf in is gevestigd, worden de molens allemaal bemand door vrijwilligers. Voor het bedienen van zo’n enorm werktuig is echter wel de nodige kennis en praktijkervaring gewenst.

De molens in de stad draaien minstens 1 x in het weekend en bij speciale gelegenheden zoals evenementen. Stichting De Schiedamse Molens zou bovendien graag meer educatieprojecten willen opzetten maar heeft daar vrijwillig molenaars voor nodig.


Het Gilde van Vrijwillige Molenaars biedt een landelijke opleiding tot molenaar. die bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte en wordt afgesloten met een examen. Praktijkervaring kan in Schiedam worden opgedaan op Molen De Nieuwe Palmboom. Molenaar Robert Berkovits verzorgt hier om de zaterdag een praktijkles met de nodige verwijzingen naar de theorie.

Bent u gediplomeerd molenaar en hebt u interesse om vrijwillig te draaien in Schiedam?
Bent u aangestoken door het molenvirus en wilt u de opleiding tot vrijwillig molenaar volgen?
Neem dan contact op met Paul Sporken.