Bouwhistorie van De Drie Koornbloemen onderzocht

De Schiedamse brandersmolens zijn allemaal gebouwd voor de jeneverindustrie. Toch heeft iedere molen een eigen bouw- en gebruiksgeschiedenis. Met bouwjaar 1770 is molen De Drie Koornbloemen de oudste nog bestaande molen in de stad en rijk aan veel gebruikssporen. Daarom worden deze nu in kaart gebracht voor een waardestelling als monument.

De Drie Koornbloemen kent een rijke geschiedenis aan functies. Toen de molens minder nodig waren voor de jeneverindustrie, werden er talloze andere werkzaamheden gezocht om brood op de plank te krijgen. Nadat de molen was aangekocht door een particuliere molenaar liet deze een woning in en aan de molen bouwen. Ook installeerde hij een pelwerk om gerst en rijst te pellen en is er o.a. veevoer gemalen en zelfs stenen vergruisd voor terrazzo vloeren.

Het is niet de eerste Schiedamse molen waar bouwhistorisch onderzoek plaatsvindt. Tijdens de verbouwing in 2017 van molen De Walvisch tot molenwinkel en museummolen is daar begonnen met dit rondje bouwhistorisch onderzoek. De brand in 1996 had het volledige interieur verwoest maar toch waren er nog de nodige sporen te zien van vroeger gebruik.
Omdat er dit keer veel meer is te zien zal De Drie Koornbloemen in twee rondes worden onderzocht in een samenwerking van Stichting De Schiedamse Molens en Stichting Restauratie Werkplaats Schiedam.